23nov, 23 2023-11-23Blog

Az elektromos autók piaca egyre növekszik, és a töltőinfrastruktúra fejlesztése kulcsfontosságú a fenntartható mobilitás elősegítéséhez. Magyarországon is egyre több elektromos autót használnak, és a töltőhálózat is bővül. Milyen új technológiák és lehetőségek várhatók 2024-ben?

Szerintem az egyik meghatározó fejlesztési irány a sziget üzemű töltők megjelenése lesz. Ezek olyan töltők, amelyek csak minimális módon csatlakoznak az elektromos hálózathoz, a töltési energiát szinte teljes egészében saját energiaforrásból, például napelemből vagy akkumulátorból biztosítják.

Ezeknek a töltőknek több előnye is van:

☑ Gyorsan és egyszerűen telepíthetők, nem igényelnek engedélyeztetést vagy hálózatfejlesztést.

☑ Rugalmasan elhelyezhetők, akár olyan helyeken is, ahol nem érhető el normál töltőhüz elegendő teljesítmény.

☑ Csökkentik a hálózatra nehezedő terhelést, és növelik a rendszer stabilitását.

☑ Támogatják a megújuló energiaforrások használatát, és csökkentik a környezeti hatást.

A sziget üzemű töltőknek persze vannak hátrányai is, mint például a magas kezdeti beruházási költség, vagy a rendszer karbantartásának és folyamatos felügyeletének igénye. De ezeket a kihívásokat ellensúlyozzák a hosszú távú előnyök, mint például a tőke költségeinek kiszámíthatósága és az elektromos autók számának exponenciális növekedése.

A sziget üzemű töltők finanszírozása is egyre könnyebbé válik, hiszen jövőre több államilag támogatott és piaci alapú hitel- és lízingkonstrukció lesz elérhető ilyen projektekhez. Eközben ESCO finanszírozókkal is tárgyalunk, akik a beruházás költségét vállalják, és a töltési díjakból részesednek.

Úgy gondolom, hogy a sziget üzemű töltők nagy lehetőséget jelentenek az elektromos autók és töltők piacának fejlődéséhez, és 2024-ben egyre több ilyen töltőt fogunk látni Magyarországon (is).

2023. november 22.

Szerző

Hartung Ariel

A 101 ev Grid Kft. társalapítója és ügyvezetője.

Fiókom
Térkép
Közelben
Töltéseim