Blog
2023-08-30
Tesla Model 3 120 kW-os DC töltés Nagyatádon

Az elektromos autók egyre népszerűbbek a világon, és sokan választják őket a hagyományos belső égésű motorokkal rendelkező autók helyett. Az elektromos autók előnyei közé tartozik a környezetbarát működés, az alacsony üzemeltetési költség, és a csendes és gyors haladás. Azonban az elektromos autók tulajdonosainak szembe kell nézniük néhány kihívással is, mint például az akkumulátor élettartama, a töltési idő, és a töltőállomások elérhetősége.

Az egyik legnagyobb aggodalom a gyors töltéssel kapcsolatban az, hogy túl sok energiát juttathatnak be túl gyorsan az autó akkumulátorába, ami hosszú távú és helyrehozhatatlan hatásokat okozhat. De vajon igaz ez? És ha igen, akkor hogyan lehet megelőzni az akkumulátor károsodását? A Recurrent által végzett tanulmány vizsgálta, hogy a gyors töltés mennyire károsíthatja az akkumulátort, és hogy a battery management system (BMS) szoftver és biztonsági mechanizmusai megakadályozzák-e ezt.

Impact of Fast Charging on Model 3s in the Recurrent Community
Tesla Model 3 — Függőleges tengely: akkumulátor degradáció (SOH), viszintes tengely: eltelt használt napok száma

A gyors töltés károsítja-e az elektromos autó akkumulátorát?

Az rövid válasz az, hogy időszakosan végzett gyors töltés elfogadható. A tanulmány összehasonlította azokat az autókat, amelyek legalább 90%-ban gyors töltés mellett kerülnek feltöltésre, azokkal, amelyek kevesebb mint 10%-ban gyors töltést vesznek igénybe. A tanulmány Teslákra korlátozódott, mivel ezek rendelkeznek a legnagyobb, legrészletesebb és folyamatos adatbázissal. Az eredmények nem mutatnak szignifikáns különbséget a hatótávolság romlása terén: azok a Teslák, amelyek 90%-nál többet gyorsan töltöttek, és azok között, amelyek kevesebb mint 10%-ban éltek ezzel a lehetőséggel.

Ez azt jelenti, hogy a Teslák akkumulátora képes elviselni a gyors töltést anélkül, hogy jelentős mértékben csökkenne a teljesítménye vagy az élettartama. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy mindig gyorsan kell tölteni az autót, hiszen ez növelheti az akkumulátor hőmérsékletét és feszültségét, ami rövid távon befolyásolhatja a hatótávolságot.

Impact of Fast Charging on Model Ys in the Recurrent Community
Tesla Model Y — Függőleges tengely: akkumulátor degradáció (SOH), viszintes tengely: eltelt használt napok száma

A gyors töltés mechanizmusa és a károsodás megelőzése

A BMS szoftver és a biztonsági mechanizmusok kulcsfontosságú szerepet játszanak abban, hogy megvédjék az akkumulátort a túlzott stressztől a gyors töltés során. A BMS szoftver figyelemmel kíséri az akkumulátor hőmérsékletét és állapotát, és szabályozza a töltési folyamatot. Ha az akkumulátor túl meleg vagy túl hideg, akkor a BMS lelassítja vagy megállítja a töltést, hogy elkerülje a károsodást. Ha az akkumulátor túl tele van, akkor a BMS csökkenti a töltési sebességet, hogy megakadályozza a túltöltést. A BMS szoftver folyamatosan frissül, hogy optimalizálja az akkumulátor teljesítményét és élettartamát.

Tesla Model X Plaid DC töltés Pécsen

A biztonsági mechanizmusok pedig olyan fizikai védelmet nyújtanak az akkumulátor számára, amelyek megakadályozzák a túlhevülést, a rövidzárlatot, vagy az akkumulátor tűzbe borulását. Ilyen mechanizmusok például a hűtőrendszer, a biztosítékok, a termisztorok, és a termikus megszakítók. Ezek az eszközök érzékelik az akkumulátor hőmérsékletét és feszültségét, és lekapcsolják az áramot, ha veszélyes szintet érnek el.

Összegzés

A Recurrent tanulmány eredményei alapján látható, hogy időszakosan alkalmazott gyors töltés nem okoz számottevő hatótávolság romlást az elektromos autók akkumulátorában. Az elektromos autó tulajdonosoknak fontos megérteni a megfelelő gyors töltési gyakorlatokat, hogy minimalizálják az akkumulátor hosszú távú károsodásának kockázatát. A BMS szoftver és a biztonsági mechanizmusok segítenek abban, hogy megvédjék az akkumulátort a túlzott stressztől a gyors töltés során. Az elektromos autók jövője ígéretesnek tűnik, ha okosan használjuk őket.

Szerző

Hartung Ariel

A 101 ev Grid Kft. társalapítója és ügyvezetője.

Fiókom
Térkép
Közelben
Töltéseim